10559832_760451760668788_3820942513500574288_n
Dom za psihički bolesne odrasle osobe Motovun uključio se i ove godine, samostalno i u suradnji sa drugim ustanovama u obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. listopada, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima i načinima očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja kao i dostizanju punog osobnog potencijala oboljelog pojedinca i njegove obitelji.
Ove godine u središtu interesa Svjetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health (WFMH) nalazi se življenje sa shizofrenijom. Cilj aktivnosti je skrenuti pažnju javnosti na shizofreniju kao bolest koja je veoma prisutna u suvremenom društvu.

Važno je naglasiti kako je shizofrenija lječiva bolest, te da se briga o osobama sa shizofrenijom najkvalitetnije provodi na široj društvenoj razini kroz aktivno uključivanje osobe koja boluje, njezine obitelji i zajednice.

04. listopada
U sklopu programa korisnici i radnici Doma Motovun na press konferenciji održanoj u Motovunu 4. listopada predstavili su djelatnost Ustanove. Tom prilikom su motovuncima i njihovim gostima prikazane neke od aktivnosti koje se provode u Domu u sklopu projekta kojim se nastoji glazbom raditi na ostvarivanju osobnih potencijala korisnika i borbi protiv stigmatizacije osoba sa psihičkom bolesti. Šaroliku publiku tom prigodom zabavio je Domski Band koji je kroz jednosatni nastup predstavio glazbeno umijeće svojih dvanaestero članova.

10. listopada
U petak, 10. listopada na Trgu Fontana u Buzetu djelatnici i korisnici usluga Doma dijelili su prolaznicima informativne letke vezane uz ovogodišnju temu Svjetskog dana mentalnog zdravlja ”Živjeti sa shizofrenijom” i druge promotivne materijale Doma Motovun.

14. listopada
Radnici i korisnici Doma sudjelovali su na tribini pod nazivom „Jesmo li spremni na promjenu?“. Tribina u organizaciji Doma Turnić održana je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. O Operativnom planu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj 2014. – 2016. govorila je načelnica Sektora za politike za osobe s invaliditetom i odrasle osobe Ministarstva socijalne politike i mladih Zvjezdana Bogdanović. Ravnateljica Martina Kalčić predstavila je Dom Turnić u procesu transformacije, dok je o iskustvima u jednogodišnjem radu dnevnog boravka govorila voditeljica programa soc. radnica Marina Ivanović.

15. listopada
Vanjski suradnik Doma za odrasle osobe Motovun, psiholog Cvjetko Vretenar održao je za korisnike i radnike Doma predavanje sa interaktivnom radionicom na temu živjeti sa shizofrenijom, kroz prikaz rizičnih i zaštitnih čimbenika u svakodnevnom životu oboljelih te osnovnih saznanja o ovoj bolesti.

17. listopada
U prostorima Filodrammatice, na riječkom Korzu održan je nastup kazališne družine Doma Turnić sa izvedbom predstave „Kuc, kuc, cabaret“, kao i glazbeni nastup Domskog Banda Doma Motovun.